Pages Navigation Menu

Успешно одржан први Видовдански сабор са котлићијадом на Малти!

Успешно одржан први Видовдански сабор са котлићијадом на Малти!

Још један догађај одржан на велики празник, Видовдан 28.јуна у Буџиби на плажи Та Фра Бен, успешно је одржан “Видовдански сабор са котлићијадом” на Малти. Уз помоћ Српске православне Цркве, Куд “Дукат” , учесника такмичења и свих окупљених тога дана ,за помоћ вишедетним породицама , сакупљено је 1.453 евра.

Ово је био четврти хуманитарни догађај на Малти. Кренуло се са Пикадом из блока не тако давно у фебруару ове године. Одржани су још Биоскоп из блока и Васкршња туцијада. Ово је до сада било најмасовније окупљање.

Захваљујемо се свим такмичарима и присутнима, као и онима који су подржали акцију, а нису били у могућности да присуствују. Поред скупљених донација сви заједно будимо свест о томе да широм Балкана постоје више десетина хиљада породица које живе у јако тешким условима за живот.

Захваљујемо се и спонзорима који су подржали ПРВИ Видовдански сабор:

 • Бар “Наша прича” – 50е
 • Chef’s gril –  техничке ствари ( гориво ,агрегат, фрижидер, котлићи )
 • Prime time – озвучење
 • Tec ltd –  две тенде
 • Green Mt – селекцију и одлагање смећа

На самом турниру  је било 6 екипа за котлиће, током такмичарског дела дана чланови екипа су се на смену купали у мору. Док је најмање један члан остајао да “држи” ватру и припрема јело. Екипе су упознате са тиме да је у току Петровдански пост и по слободној вољи могу да праве посно или мрсно, а представници Цркве су обезбедили посно послужење, традиционална Српска јела.

Дан је био прелеп, не само због ведрог неба колико због здравог расположења. У другом делу дана, за окупљене госте и пријатеље одржана је мини приредба. Отворена је читањем текста из 1916. године Владике Николаја у Лондону у катедрали Светог Павла и интонирањем химне “Боже правде” у изведби Црквеног хора.                                                  

Најлепши део приредио је Куд ” Дукат “,  дечаци и девојчице старости од 6 до 11 година, извели су своју тачку. Такође су отпевали две песмице, на које нико од присутних није остао равнодушан. Певали су сви заједно са децом у глас, стегло се срце у грудима, очи засузиле. Деца су наша будућност ! 

Осетила се јака емоција, застајао је дах на тренутке и да нисмо тако поносан народ ко што јесмо плакали би једни пред другима тај дан без срама. На крају је Отац Ристо одржао помен и захвалио се свим присутнима. Нисмо и не смемо заборавити ко смо и никада не дозволити да се изгубимо од вере. Након тога се наставило дружење уз музику и “колце”. Скупу је присуствовала и бивша председница Малте,  Marie-Louise Coleiro.

Дефинитивно је започета  једна лепа традиција .

Редослед победника :

 1. Jah Rulz
 2. Марко Врсајковић и Никола Каралић
 3. Српски синови

Што се тиче награда , најуспешнији су добили поклон ваучере од спонзора .

 • Ресторан ” Фамилија ”  – поклон ваучер од 50е
 • Ресторан “Pasta&Co” – поклон ваучер од 50е
 • Ресторан “Paparrazi 29” – поклон вaучер за 4 особе
 • Хотел “The Barrister” –   поклон ваучер ноћ у хотелу за 2 особе

После свега захваљујемо се свим хуманим људима на пруженој подршци. Сви који су се затекли тамо намерно или случајно, сложиће се у једној ствари. Ово је било нешто више од дружења, поред донације која је прикупљена послата је јасна порука. Срби на Малти знају одакле су . Дижемо темеље на овом “малом камену” у Медитеранском мору. Нема предаје!