Почетна 2015 Милићевићи пресељени у Омољицу

Милићевићи пресељени у Омољицу

од pobednik

Спортско-хуманитарни турнир у брзом шутирању тројки ,,Тројка из блока” одржан је 30. априла у Ужицу и био је то сам почетак најбоље сезоне до сада – у граду на Ђетињи са нама је тројке шутирало сто најбоље расположених Ужичана, а преко десет поносних спонзора, донатора и техничких спонзора подржали су мисију ,,Тројке из блока” – скупљено је 122.770 динара и турнир је оставио незабораван утисак. Ужичани су се окупили да помогну деветочланој породици Милићевић из села Дрежник крај Ужица, које су представници и организатори турнира у Ужицу затекли у крајње неповољним условима за живот, у кући која је сваког часа могла да се сруши, без струје и воде и са малом бебом која је тада имала само неколико месеци. О Милићевићима смо писали на сајту ,,Тројка из блока” и веровали смо да ћемо успети да решимо њихове проблеме, од реновирања купатила, основног задатка спортско-хуманитарног пројекта, до оспособљавања породице за рад и самостални развој и живот. Отац Зоран и његова супруга Мирјана са Марком, Миленом, Милицом, Миланом, Миломиром и Мирком живели су без и једног јединог дечијег додатка, са бедним социјалним примањима, без посла, без надокнаде за бригу о старој и скоро непокретној баки од деведесет година, и са непремостивим дуговима за струју, нерешивим имовинским односима, попут најједноставнијег питања коришћења воде. Обрађивали су земљу, ишли у шуму, и чекали боље дане.

trojka-iz-bloka-milicevici-9Кућа и окућница Милићевића у селу Дрежник


trojka-iz-bloka-milicevici-8Дотрајала кућа Милићевића из прве половине 20-ог века


Живели су у кући која је сваког часа могла да се сруши, као потпуно заборављена породица, за коју надлежна социјална служба није знала да није више осмочлана, и да се родио мали Мирко. ,,Тројка из блока” унела је у ову кућу наду да се може, уз помоћ добрих суграђана, изборити неко праведније место у овом свету, да се може уз помоћ пријатеља решити проблем дуга за струју од неколико десетина хиљада динара, али, нажалост, догодило се управо супротно. Од надлежних институција није добијен баш никакав, ни најмањи, знак воље да се сарађује и да се несрећним људима под хитно помогне. Дуг за струју се увећавао из месеца у месец иако је струја била исечена, Зоран је изнова и изнова позиван на суд под директном претњом робије, због тога што је већ у прошлости имао сличних проблема са дуговањима за електричну енергију. Ипак, Зоранова енергија била је јача. Из дана у дан, тешким физичким пословима, он прехрањује своју породицу и са надом гледа у будућност. А нада се за Милићевиће родила тамо где смо је сви најмање очекивали. Хуманитарна организација Срби за Србе одмах је увидела озбиљност ситуације код Милићевића. Као што каже и мото организације – са речи на дела – тако се поступило и у Дрежнику. Планови су се мењали, прелазак у реализацију био је питање дана. Реновирање као први план, затим изградња нове куће и сви правно-имовински односи уз то и компликације са папирологијом, имајући у виду потпуну социјалну искљученост породице Милићевић, били су одмах велики и хитан пројекат.

trojka-iz-bloka-uzice-2Најмлађи Милићевићи пред кућом у Дрежнику

Помоћ се јавила из Војводине – отац Бранко Божић из Панчева, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа банатског Никанора, позвао је чланове Хуманитарне организације Срби за Србе и предложио им изузетно оригиналну и смелу идеју. Отац Бранко, у младости изузетан професионални кошаркаш, велики је пријатељ спортско-хуманитарног пројекта ,,Тројка из блока” и прати делатност и напредак племените мисије. Његова невероватна идеја је најсветлији пример братске љубави и истинског спортског духа. Као угледан потомак равнице, из села Омољице крај Панчева, дошао је на идеју да велики објекат који поседује локални сеоски, малтене, породични клуб свих Омољичана – ФК ,,Младост” –  подари Милићевићима део куће, у који би могли да дођу и да у њему на миру живе, у замену за посао клупског економа који би преузео отац Зоран. Осим стана, добили би и воду, струју, прашак за веш, нешто земље коју би могли да обрађују, сходно својим потребама и могућностима.

trojka-iz-bloka-milicevici-10Представници турнира ,,Тројка из блока” у првој посети Омољици


 

trojka-iz-bloka-milicevici-11Улаз у кућу економа какав смо затекли приликом прве посете


trojka-iz-bloka-milicevici-19Кућу нисмо затекли у најбољем стању


trojka-iz-bloka-milicevici-17Старо купатило…

Хуманитарна организација Срби за Србе осетила је величину идеје оца Бранка. Великодушна идеја оплеменила је све који су је чули, и сви су се дали на посао. Након договора са клубом, Милићевићима је предложено да се преселе из њиховог несигурног, небезбедног и неадекватног дома у нови и бољи, нешто даљи, али међу људима који их раширених руку и отвореног срца чекају. Отац Зоран и мајка Мирјана одлучили су да пођу на далеки пут и да виде кућу у којој их, надали су се, чека срећа. Тако је и било. Прелепи крај око стадиона ФК ,,Младост” једноставно осваја срце. Национални парк на само сто метара од куће, дивни дрвореди, неколико фудбалских, одбојкашких и рукометних терена, и добри и поштени људи испред клуба. Идеја оца Бранка почела је да живи. Хуманитарна организација Срби за Србе потпуно је реновирала део куће и доградила нових 40 квадрата за две велике и лепе дечије собе. Прозори, врата, кревети на спрат, плакари, радни столови, шпорети, веш машина, ново купатило и трпезаријски сто, захваљујући бројним донаторима из целог света, убрзо су чекали Милићевиће.

trojka-iz-bloka-milicevici-23Куће је реновирана и проширена


 

trojka-iz-bloka-milicevici-7Купатило је реновирано


 

trojka-iz-bloka-milicevici-6


 

trojka-iz-bloka-milicevici-3


 

trojka-iz-bloka-milicevici-24


Укупна вредност радова и опремања куће је 15.255 евра, заједно са трошковима транспорта, што је 15 пута више од скупљеног на турниру у Ужицу крајем априла. Али баш то је и најлепше у мисији спортско-хуманитарног пројекта ,,Тројка из блока” – то је грудва која покреће лавину, то је прва бачена тројка иза које следе стотине, то је и први апел за помоћ којем се придружују хиљаде гласова – то је нада у заједницу, то је здрава, спортска снага воље којом се решавају сви проблеми. Диван турнир у Ужицу покренуо је дивно дело које је завршено као у бајци, одласком Милићевића у нови, сигуран живот. Многобројна породица кренула је на пут и са много суза растала се од старог и дошла у нови крај. На велики празник Ваведења Пречисте Богородице, 4. децембра, ова велика и срећна породица ушла је у свој нови дом. Представници Хуманитарне организације Срби за Србе дочекали су их са представницима ФК ,,Младост” и са оцем Бранком који је благословио њихов долазак и њихов нови дом.

trojka-iz-bloka-milicevici-5Милићевићи су стигли – Добродошли у нови дом!


 

trojka-iz-bloka-milicevici-1Отац Бранко благосиља нови дом Милићевића


Видео прилог Хуманитарне организације Срби за Србе

Панчевачка телевизија ТВ Панчево дошла је да испрати овај велики хуманитарни догађај и да оком камере и видео прилогом пренесе у свет радосну вест. Велики хуманитарни догађај у коме смо још једном доказали да су деца наша будућност! Због њих је овај наизглед неизводљив пројекат спроведен у дело – од добрих људи Ужица који су се скупили крајем априла да помогну, до добрих људи Омољице који су почетком децембра добили девет нових, драгих комшија. Прихватиће добри људи Омољице вредне, радне и поштене Милићевиће, а неће ни добри људи Ужица заборавити неправду у којој су живели Милићевићи – њихови драги земљаци увек ће то и бити, а у некој будућности, уз добу вољу, решиће се и сада нерешиви проблеми на парчету земље у Дрежнику којим још одзвањају дечији гласови… Живот иде даље – мале Милићевиће чекају нове школе са много нових другара. Оца Зорана чека много одговорног посла, а све њих још доста времена да се привикну на новонастале околности. Од струје, воде и купатила, до спортског терена на самом прагу, једног правог малог луксуза и несвакидашњег доживљаја за све њих. Хуманитарна организација Срби за Србе учиниће све да се Милићевићи у новој средини снађу на најбољи могући начин и да никад више у будућности не дођу у сличну ситуацију.

trojka-iz-bloka-milicevici-4ХВАЛА свима од породице Милићевић


deca-su-nasa-buducnost-1

0 коментар
0

You may also like