Почетна 2019 Кешељ, Радуљица и Срби за Србе на Донаторској вечери прикупили средства за изградњу куће деветочланој породици Савић!

Кешељ, Радуљица и Срби за Србе на Донаторској вечери прикупили средства за изградњу куће деветочланој породици Савић!

од Ceca

Хуманитарна организација Срби за Србе у сарадњи са прослављеним репрезентативцима Марком Кешељем и Мирославом Радуљицом, ове суботе у Life Active клубу на Новом Београду успела је уз помоћ донатора, спонзора и пријатеља организације да прикупи 17.917 eвра! Ова цифра није коначна јер многи који су били спречени да дођу своје донације ће уплатити у наредним данима.

Подсетимо, деветочлана породица Савић из села Коретиште на Косову и Метохији, живи у тешким материјалним условима у великој породичној задрузи која тренутно броји преко 30 чланова. Храну добијају из епархијске Народне кухиње, док се труде да кроз бавељење пољопривредом обезбеде себи основне потребе и услове за живот.

У свечаној атмосфери, око стотинак људи окупило се како би пружило подршку овом великом пројекту Хуманитарне организације Срби за Србе.

Водитељ вечери, новинар и уредник култне емисије „Агапеˮ, Александар Гајшек на почетку Донаторске вечери говорио је о четрнаестогодишњем хуманитарном раду организације Срби за Србе:

Уз слоган „Деца су наша будућностˮ Хуманитарна организација Срби за Србе је кроз десет регистрованих огранака у свету до сада прикупила 3.5 милиона евра донација и тиме обезбедила вредну помоћ за више од 2.300 породица и 12.000 деце, као и помоћ за више десетина пројеката који су за циљ имали помоћ читавим заједницама. Захваљујући бројним донаторима више хиљада деце данас живи у својим топлим домовима, имају нова купатила, струју, воду, белу технику, кровови више не прокишњавају. Много је деце која су први пут добила своју собу, кревет, радни сто, плакар, играчку или рачунар. Много је родитеља који данас имају могућност да својој деци обезбеде чашу свежег млека, узгајају храну у пластенику или новом механизацијом обрађују земљу. Много је породица које су добиле нову наду, обновиле веру и добиле снагу да се боре ту где јесу, на својим вековним огњиштима за себе и за своје потомство.

Након Александра Гајшека, заменик Епископа рашко-призренског и Игуман манастира Драганац о. Иларион, имао је прилику да својом беседом поздрави присутне али и каже нешто више о тренутном стању и условима у којима живе Срби на Косову и Метохији:

Већ годинама заједнички покушавамо да помогнемо нашем народу да остане и опстане на Косову и Метохији, Српска Православна Црква је најзначајнија институција која на тим просторима постоји. Преко Срспке Православне Цркве једино можемо да рачунамо да ће српски народ остати и опстати на Косову и Метохији. Породица Савић, због које смо се вечерас окупили, је из места Коретиште, недалеко од манастира Драганац у којем живим, па Вас позивам све да дођете и обиђете Косовско поморавље, да сведочите о трпељивости и тешком животу народа који тамо живи. С тим у вези, физичко присуство Републике Србије, али и различитих организација које нас посећују, а једна од њих је Хуманитарна организација Срби за Србе је од изузетног значаја јер то храбри наш народ. Свака посета хуманитараца и помоћ коју они носе једној породици, помаже да породица остане на својим вековним огњиштима. Хвала Вам у томе што нам помажете да опстанемо, останемо, истрајемо и да сачувамо завет који се заснива у вери у Васкрсење нашег Господа Исуса Христа.

Један од домаћина ове вечери, бивши репрезентативац Србије и играч КК Црвене звезде, Марко Кешељ, пожелео је добродошлицу свим окупљенима, говорећи о томе зашто је битно да се овакви хуманитарни догађаји организују у континуитету:

Вашим доласком, уз вашу помоћ и донацијама које су прикупљене у могућности смо да једној многочланој породици обезбедимо нови кров над главом, самим тим и неку бољу будућност и живот достојан човека у 21. веку. Седморо мале деце имаће шансу за боље детињство, за хуманије одрастање, у већ нехуманом окружењу какво за све Србе влада на Косову и Метохији. Посебни услови живота наших људи на Косову и Метохији овом догађају дају још већу тежину, јер показујемо да смо уз њих и да их не заборављамо и у овим тешким временима. Мирослав Радуљица и ја, смо се баш из тог разлога одлучили да подржимо Хуманитарну организацију Срби за Србе. Њихов несебичан рад, пожртвовање и борба за српске породице са четворо и више деце свакако завређују сваку помоћ и поштовање. Борбу за нашу децу не смемо да изгубимо! Њихов осмех и детињство не смеју да имају цену. Зато ова борба не треба да буде кратког даха. Бакљу коју су момци из ове организације запалили не смемо допустити да се угаси, тај пламен треба да негујемо и да ширимо – пламен солидарности, хуманости и помоћи онима који сами не могу.

Председник Хуманитарне организације Срби за Србе, Игор Рашула, захвалио се свима који су дали допринос у овој акцији и позвао је присутне да наставе са својим добротворним радом:

Желим да Вам се захвалим испред Хуманитарне организације Срби за Србе на вашем доласку и донацијама за породицу Савић којој ћемо ускоро, уз Божију помоћ, изградити нови дом. Наше вечерашње окупљање и разлог због кога смо сви овде је својеврсна задужбина коју ћемо подићи. Наравно, надам се и радићемо на томе да ово не буде само један скуп који ћемо одржати, већ да ову задужбину обнављамо сваке године, можда и у другим градовима и у другим државама широм света, где наша организација ради и постоји.

Последња се присутнима обратила директорка Епархијске добротворне организације „Мајка девет Југовића“ протиница Светлана Стевић која је, слободно се може рећи, један од стубова останка и опстанка српског народа на Косову и Метохији:

Није лако живети на Косову и Метохији после свих ових дешавања и двадесет година патње, али уз вашу помоћ и помоћ свих других људи који о нама брину некако тај живот буде много лакши. Србија треба да буде поносна на децу коју има. Желим вам да наставите да растете и усрећујете угрожену децу на Косову и Метохији и шире.

Након говорника, акапело састав Србски православни појци који се бави очувањем српске традиционалне музике имао је прилику да изведе неколико традиционалних песама са Косове и Метохије, што је изазвало право одушевљење међу окупљенима.

На крају, присутни су имали прилику да погледају кратки филм у којем су приказане хуманитарне активности организације Срби за Србе у последњих неколико година и тиме се још више упознају са радом наше организације.

Хуманитарна организација се још једном захваљује домаћинима Марку Кешељу, Мирославу Радуљици, као и свим донаторима који су подржали прво Донаторско вече наше организације у Београду. Пошто су средства за нову кућу породице Савић у највећој мери прикупљена, обавештавамо јавност да ћемо пројекат реализовати у најкраћем року.

0 коментар
0

You may also like