Почетна 2019 „Tуцијада из блока” и „Квиз из блока” први пут у Шенжену!

„Tуцијада из блока” и „Квиз из блока” први пут у Шенжену!

од Ceca

На Васкрс, дана 28. априла од 19 часова, у кинеском граду Шенжену, успешно је одржан турнир Туцијада из блока. Заједничка прослава празника и турнир су одржани у ресторану „Brew”. У склопу догађаја организован је и „Квиз из блока”, као и хуманитарна лицитација карикатура. Овом приликом, учесници и присутни су за потребе помоћи вишедетним породицама сакупили6.160 јуана!

Млади чланови српске заједнице у Шенжену успели су да активирају преко сто сународника да увеличају заједничку прославу празника и дају свој лични допринос овом несвакидашњем скупу дијаспоре у Кини. На самом улазу у локал, сваки члан је донирао хуманитарни прилог у кутију са натписом „Срби за Србе”. Госте је дочекала домаћа погача и со као знак добродошлице. Свако од пристуних је добио по српску заставицу, а столови су били препуни васкршњих јаја у разним бојама и мотивима. Прослава је протекла у празничном расположењу и весељу. Многи сународници су имали прилику да се по први пут уживо упознају, а сви заједно да помогну вишедетне породице у матици и учврсте дух заједништва. Након такмичарског дела и здравица, наступило је весеље уз незаобилазно коло.

Главни део догађаја је свакако била туцијада, која се одиграла класичним системом елиминација у четири круга. Финалисти су на бини одмерили снаге и победило је симпатичо „Црно јаје”.

Следећа на реду је била лицитација за куповину карикатура са мотивима наставника енглеског језика у Шенжену и тренера фудбала, две честе професије међу српском дијаспором у Кини. Након надметања у понуђеним износима, карикатуре су уручене новим власницима који су понудили највишу цену. Приход од лицитације је додат на укупно сакупљени хуманитарни прилог овог догађаја.

Завршни такмичарски део је био  „Квиз из блока”. Питања су се тицала историје младог града Шенжена, али и занимљивости из живота српске заједнице у овом граду. Учествовало је шест тимова, сваки са по пет чланова. Организатори и водитељи квиза су показали завидно умеће и креативност, тако да су сви присутни жустро навијали и бодрили своје фаворите.

Победник турнира Туцијада из блока: Александар Зечевић

Победничка екипа квиза: Староседеоци

За лични труд којим су оплеменили овај догађај захваљујемо се:

  • Петру Станимировићу и Предрагу Вукановићу који су приредили квиз
  • Немањи Јовановићу који је насликао и даровао карикатуре
  • Ренату Палићу који је ручно израдио дрвену плакету ,,Срби за Србе” као награду за победника Туцијаде из блока
  • Игору Станковићу који већ дужи низ година сакупља прилоге Срба из Кине и који је укључио овај прилог у своје редовно месечно сакупљање помоћи

Овом приликом се захваљујемо свим присутним сународницима који су узели учешћа у овом највећем српском празнику и највећем окупљању Срба икада забележеном у овом граду. Овакви лепи примери би могли бити подстрек да се настави са заједничким хуманитарним акцијама и дружењима, обзиром на растући број Срба у азијским земљама.

Хвала свима који не заборављају да широм Балкану има много вишедетних српских породица, наших сународника, који чувају наше име и нашу традицију, а живе у веома суровим животним условима. Њима је свака помоћ добродошла  и веома им значи у борби за даљи опстанак.

0 коментар
0

You may also like