Почетна 2019 Успешно одржан први Видовдански сабор са котлићијадом на Малти!

Успешно одржан први Видовдански сабор са котлићијадом на Малти!

од Ceca

Још један догађај одржан на велики празник, Видовдан 28.јуна у Буџиби на плажи Та Фра Бен, успешно је одржан “Видовдански сабор са котлићијадом” на Малти. Уз помоћ Српске православне Цркве, Куд “Дукат” , учесника такмичења и свих окупљених тога дана ,за помоћ вишедетним породицама , сакупљено је 1.453 евра.

Ово је био четврти хуманитарни догађај на Малти. Кренуло се са Пикадом из блока не тако давно у фебруару ове године. Одржани су још Биоскоп из блока и Васкршња туцијада. Ово је до сада било најмасовније окупљање.

Захваљујемо се свим такмичарима и присутнима, као и онима који су подржали акцију, а нису били у могућности да присуствују. Поред скупљених донација сви заједно будимо свест о томе да широм Балкана постоје више десетина хиљада породица које живе у јако тешким условима за живот.

Захваљујемо се и спонзорима који су подржали ПРВИ Видовдански сабор:

 • Бар “Наша прича” – 50е
 • Chef’s gril –  техничке ствари ( гориво ,агрегат, фрижидер, котлићи )
 • Prime time – озвучење
 • Tec ltd –  две тенде
 • Green Mt – селекцију и одлагање смећа

На самом турниру  је било 6 екипа за котлиће, током такмичарског дела дана чланови екипа су се на смену купали у мору. Док је најмање један члан остајао да “држи” ватру и припрема јело. Екипе су упознате са тиме да је у току Петровдански пост и по слободној вољи могу да праве посно или мрсно, а представници Цркве су обезбедили посно послужење, традиционална Српска јела.

Дан је био прелеп, не само због ведрог неба колико због здравог расположења. У другом делу дана, за окупљене госте и пријатеље одржана је мини приредба. Отворена је читањем текста из 1916. године Владике Николаја у Лондону у катедрали Светог Павла и интонирањем химне “Боже правде” у изведби Црквеног хора.                                                  

Најлепши део приредио је Куд ” Дукат “,  дечаци и девојчице старости од 6 до 11 година, извели су своју тачку. Такође су отпевали две песмице, на које нико од присутних није остао равнодушан. Певали су сви заједно са децом у глас, стегло се срце у грудима, очи засузиле. Деца су наша будућност ! 

Осетила се јака емоција, застајао је дах на тренутке и да нисмо тако поносан народ ко што јесмо плакали би једни пред другима тај дан без срама. На крају је Отац Ристо одржао помен и захвалио се свим присутнима. Нисмо и не смемо заборавити ко смо и никада не дозволити да се изгубимо од вере. Након тога се наставило дружење уз музику и “колце”. Скупу је присуствовала и бивша председница Малте,  Marie-Louise Coleiro.

Дефинитивно је започета  једна лепа традиција .

Редослед победника :

 1. Jah Rulz
 2. Марко Врсајковић и Никола Каралић
 3. Српски синови

Што се тиче награда , најуспешнији су добили поклон ваучере од спонзора .

 • Ресторан ” Фамилија ”  – поклон ваучер од 50е
 • Ресторан “Pasta&Co” – поклон ваучер од 50е
 • Ресторан “Paparrazi 29” – поклон вaучер за 4 особе
 • Хотел “The Barrister” –   поклон ваучер ноћ у хотелу за 2 особе

После свега захваљујемо се свим хуманим људима на пруженој подршци. Сви који су се затекли тамо намерно или случајно, сложиће се у једној ствари. Ово је било нешто више од дружења, поред донације која је прикупљена послата је јасна порука. Срби на Малти знају одакле су . Дижемо темеље на овом “малом камену” у Медитеранском мору. Нема предаје!

                                                                                                                                        

0 коментар
0

You may also like