Почетна 2021 Биоскоп из блока широм Републике Српске и у Грацу

Биоскоп из блока широм Републике Српске и у Грацу

од Ceca

Хуманитарна организација Срби за Србе не заборавља судбоносне датуме наше храбре историје. Иако је ова година због пандемије вируса корона можда и најзахтјевнија, наставили смо у нашој мисији да допринос у његовању културе сјећања дамо кроз организовање хуманитарне акције Биоскоп из блокаПоводом тога, ове године,  у градовима широм Републике Српске и у Грацу пуштале су се хуманитарне пројекције филма „Где цвета лимун жут“.

Косово је наш најтоплији капут, наша најбистрија вода, највећи понос и пркос у нама уметнут, жариште нашег сунца и наш бедем. Бедем који није срушен. Ни дан данас. Овом пројекцијом обиљежили смо седамнаест година од Мартовског погрома српског и неалбанског становништа са Косова и Метохије.

У знак поштовања према Републици Српскојнесаломивом бастиону српства,  пројекцијом смо обиљежили 26 година од НАТО бомбардовања, а нисмо заборавили ни 22 године од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

У следећим градовима забрујао је филм „Где цвета лимун жут“ као онога дана када су забрујала црквена звона Европом да објаве Лазаров бесмртни чин. Овај филм је документарни филм о једној од највећих трагедија српског народа, његовом повлачењу на острво Крф за вријеме Првог светског рата. Удариле су велике силе на Србе, и саге се српскисељак, али не клекну. Бијаше то једини народ који закопа своју круну и крену пут албанских гудура да вративши се васкрснеСрбију! На страни истине и правде и из тог рата смо изашли као побједници. Никла су у слободи родна жита из земље крвљу натопљене која и данас хране нашу дјецу и нашу душу.

  1. Пројекција у Грацу, одржана је у парохијском дому 28.02. Укупно је прикупљено 175 евра, а пројекцији је присуствало око двадесетак људи.

2. Пројекција у Теслићу одржана је 17.03. у Великој сали СПКД Просвјета и том приликом прикупљено је 205 КМ.

3. Пројекција у Источном Сарајеву одржана је два дана, 17. и 18. марта у Културном центру. Укупно је прикупљено 300 КМ, а пројекцији је присуствало око сто педесет људи.

4. Пројекција у Бањалуци одржана је такође два дана 18. марта на Факултету политичких наука и 19. марта у Дому омладине. Укупно је прикупљено 384 КМ, а пројекцијама је присуствало стотинак људи.

5. Пројекција у Бијељини одржана је 19. марта у Центру за културу, где је присуствовало око тридесетак људи и укупно прикупљено  538,5 КМ.

6. Пројекција у Приједору одржана је два дана 20. и 21. марта у Кино Козари. Укупно је прикупљено 532 КМ, а пројекцијама је присуствало педесетак људи.

7. Пројекција у Котор Вароши одржана је 20. марта у Кино сали. Укупно је прикупљено 111 КМ, а пројекцији је присуствало тридесетак људи.

8. Пројекција у Вишеграду одржана је 21. марта у Мултиплекс Доли Бел Андрићград, где је прикупљено 130 КМ, а пројекцији је присуствовало тридесетак људи.

9. Пројекција у Челинцу одржана је 12. маја у Кино сали. Пројекцији је присуствовало двадесетак људи, а укупно је прикупљено 130 КМ.

10. Пројекције у Невесињу одржане су 18. и 19. маја у Дому културе. Укупно је прикупљено 589 КМ, а пројекцијама је присуствало педесетак људи.

11. Пројекција у Бијељини, на Богдановић плацу одржана је 05. јуна под отвореним небом, деца, омладина и старији становници овог краја, са великом пажњом испратили су прву пројекцију филма у насељу. Пројекцији је присуствовало око педесетак посетилаца, а укупно је прикупљено 300 КМ.

12. Пројекција филма у Билећи одржана је 28. јуна у Дому културе. Присуствовало је око тридесетак људи, а укупно је прикупљено 160 КМ.

13. Пројкеција филма у Модричи одржана је 05. јула у Српском културном центру. Пројекцији је присуствовало двадесетак људи, а укупно је прикупљено 227 КМ.

14. Пројекција филма у Пелагићеву одржана је 17. јула у Дому културе. Укупно је прикупљено 285 КМ, а пројекцији је присуствовало око тридесетак људи.

Армија хуманитараца из многобројних градова гледала је овај филм. Неко са којом сузом у оку, неко са пркосом али свако са поносом. Нарочито због једне чињенице, а то је да смо и ми данас војници у једном новом рату – рату против бијеле куге, а сва прикупљена средства у износу од 3891,5 KM и 175 евра на овом догађају отишла  су хуманитарне сврхе за помоћ вишечланим српским породицама.

Посебну захвалност дугујемо продуцентској кући Кошутњак филма која је уступила филм на бесплатно кориштење.

0 коментар
0

You may also like